Oboulící dvoubarevný úplet

Oboulící dvoubarevná dutinka
Oboulící dvoubarevná dutinka

Ať žijí workshopy ! Nenechají člověka ustrnout ve vyjetých kolejích a nutí stále přemýšlet. Na předvánočním sobotním setkání v Industře vznikl požadavek na úplet z obou stran lícový a z každé strany jinak barevný. Hned mě napadla dutinka pletená dvěma přízemi po dvou řadách. No, ale při klasickém postupu pletení dutinkového úpletu vznikají na obou stranách proužky – řada jednou barvou a řada druhou barvou.  Myšlenkový blok mi v tu chvíli nedovolil uvažovat dál. Někde v podvědomí ale přesvědčení, že to přece musí jít, zůstalo. V pondělí 22. 12. jsem byla nakupovat chybějící dárky a CA jsem uviděla šálu pletenou oboulícím úpletem s nějakou vyplétanou aplikací hada, a v tom mě to trklo, to je ono, co měla slečna na setkání v Industře na mysli! Tak hned druhý den ráno vznikl tento jednoduchý popis a foto instrukce:

Musí se plést dutinka, jenže ne po dvou, ale po čtyřech řadách!

Nahodíme lichý počet ok HB.

HB – hlavní barva; KB -kontrastní barva; hl – hladce, obr – obrace.

1.ř.:  Pleteme střídavě oko hl, obr, hl, do konce řady, poslední oko sejmout obrace (s přízí vpředu.)

2.ř.:  Změnit přízi na KB, uplést 1. oko anglicky (za zadní nit), každé oko z předchozí řady jevící se obrace uplést, každé hladké oko sejmout anglicky (s přízí vzadu). Poslední oko sejmout obrace s přízí vpředu. Pleteme rub kontrastní barvy.

2.řada - obr uplést
2.řada – obr uplést
2.řada - hl sejmout
2.řada – hl sejmout

3.ř.:  KB. 1. oko anglicky, každé oko obrace sejmout s přízí vpředu, každé hladké oko předchozí řady uplést. Poslední oko sejmout obr. Pleteme líc kontrastní barvy.

3.řada - obr sejmout
3.řada – obr sejmout
3.řada - hl uplést
3.řada – hl uplést

4. ř.: HB. 1. oko anglicky, každé oko obrace sejmout s přízí vpředu, každé hladké oko předchozí řady uplést. Poslední oko sejmout obr.

4. řada - Líc HB: obr sejmout, hl uplést
4. řada – Líc HB: obr sejmout, hl uplést

5.ř.: HB. 1. oko anglicky, každé oko obrace uplést, každé hladké oko sejmout anglicky s přízí vzadu. Poslední oko sejmout obr.

5. řada - rub HB: obr uplést, hl sejmout
5. řada – rub HB: obr uplést, hl sejmout

Řady 2.-5. stále opakujeme do potřebné délky úpletu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *